Táto jar bude iná: Ako vznikla naša prvá jarná kolekcia Iris?

Pozývame Vás na prechádzku uličkami divokej Andalúzie, ktorá bola jednou z inšpirácií jarných kabeliek od Dajany. Necháte sa zlákať odvážnou geometriou a žiarivými farbami?

Posledné týždne sme žili prípravou našej úplne prvej jarnej kolekcie. Tak ako všetky ostatné, aj ona má svoj príbeh. Na jeho začiatku bola Dajanina chuť vytvoriť niečo celkom nové. Vznikli prvé návrhy, no potom padlo rozhodnutie, kde sa kolekcia bude fotiť, na temperamentné Španielsko. Svieži vietor od mora a tunajšia architektúra priniesli úplne novú vlnu inšpirácie. La Nueva Ola. Prijmite pozvanie na dobrodružnú cestu od stola kancelárie cez slnkom zaliate Španielsko až do výrobnej haly našej dielne. Pripravte sa, že uvidíte niečo celkom nové! Tradičná kvalita a rukopis Dajany Rodriguez sa Vám predvedú v novom šate.

Jarná, svieža, mladistvá... Taká je nová kolekcia od Dajany, ktorá prináša do jej doterajšej tvorby úplne nový vietor. Pestrá Iris je rozmanitá ako život sám. Pripravte sa na smršť farieb a čistých línií v dokonalej symetrii. 

Bohyňa dúhy v každej z nás

Po dlhej zime sa už tešíme na nový nádych, svieži závan nových začiatkov a prírodu vo farbách. To všetko stelesňuje Iris - naša najnovšia múza. Bohyňa dúhy je zároveň symbolom nádeje na lepšie časy, v ktoré všetci dúfame už dlhé mesiace. Na maľbách býva znázornená ako krásna dievčina v šatách pestrých farieb. Pohybuje sa tak rýchlo, že smrteľníci dokážu zazrieť už len dráhu jej dúhy – farebný pruh naprieč nebom. Presne taký dojem zanecháte s doplnkami z našej kolekcie inšpirovanej jej príbehom.

V čom je nová?

Dizajn najnovších doplnkov z našej dielne odráža život vo všetkých jeho odtieňoch. La viDa coloRida. Myšlienku pestrofarebnej kolekcie v sebe Dajana nosila niekoľko mesiacov. „Už pri navrhovaní zemitej zimnej kolekcie som vedela, že neskôr sa budem potrebovať vyjadriť vo farbách,“ hovorí. Na ich podklade však tento raz nenájdete obrazovú výšivku, na akú ste od nás zvyknutí.

 „Túžila som vytvoriť niečo úplne iné.“

„Keď som začala rozmýšľať nad jarnou kolekciou, cítila som to tak, že si chcem nachvíľu oddýchnuť od ornamentov. Modely z predchádzajúcich kolekcií boli bohato zdobené, s detailnými výšivkami a prírodnými motívmi. Túžila som vytvoriť niečo úplne iné,“ vysvetľuje Dajana impulz k využitiu geometrických motívov. Novou kolekciou chce vyjadriť, kam sa za tie roky posunula Dajana Rodriguez – nielen ako dizajnérka, ale aj značka. „Doteraz si ľudia moju tvorbu spájali s výšivkami, ktoré sú mi stále blízke, ale nebaví ma dookola robiť to isté, z umeleckej stránky som sa chcela posunúť niekam inam. Touto kolekciou štartujeme nový začiatok ďalšej éry.“ A tak prišla myšlienka farebnej kolekcie ozvláštnenej geometrickými vzormi.

A zrodila sa božská Iris...  

Inšpirácia na jednotlivé nákresy prichádza k Dajane vždy spontánne. „Vôbec sa neriadim svetovými trendmi. Aj túto kolekciu som navrhla tak, ako som to cítila.“ A najintenzívnejšie vnímala práve potrebu zmeny. „V tomto náročnom období, ktorým si všetci prechádzame, už potrebujeme nový nádych. Aj vo mne sa s príchodom jari prebúdza túžba po novom začiatku.“ Potrebu zmeny vníma aj z osobného hľadiska. „Táto jar je pre mňa úplne iná než akákoľvek predtým. Celý život som milovala zimu a toto je prvý rok, čo sa neviem dočkať, kedy sa skončí. Už sa naozaj teším na jar, na dlhšie dni.“ Práve túžbu po zmene majú symbolizovať výrazné farby. Tie po sivých chladných mesiacoch prinášajú nový vietor. Viento Nuevo.

„Koncom leta nimi budem zas presýtená. Na každé obdobie chcem robiť niečo iné,“ hovorí Dajana. Proces od prvého návrhu kabelky, až kým ju ukáže svetu, si vyžaduje svoj čas. „Veľakrát je nakoniec dosť odlišná od prvého nákresu.“ Aj nová jarná kolekcia sa „vyfarbila“ postupne.

"Milujem Španielsko, milujem, keď je všetkého veľa."

Ďalší vietor inšpirácie zavanul od oceánu. „Na fotenie farebnej kolekcie sa nám zdalo najvhodnejšie rozmanité Španielsko. Fotografie jeho miest spustili vo mne ďalšiu vlnu nápadov," hovorí Dajana. "Prvá polovica práce na kolekcii vychádzala z mojej fantázie, ale zvyšok má pôvod v nádhernom prostredí Andalúzie. Milujem Španielsko, ich motívy. Doslova som chcela, aby kabelky perfektne ladili k prostrediu,“ hovorí Dajana. A tak, keď boli hotové všetky krásky z novej kolekcie, zbalili sme sa a vyrazili na miesta, ktoré nás tak očarili.

Fotenie v rôznorodej Andalúzii si Dajana spolu s našimi modelkami Vaneskou a Vlaďkou skutočne užili a vznikli nádherné fotografie, ktoré Vám už čoskoro všetky ukážeme.

Miesto, ktoré si Dajana špeciálne vyhliadla, je námestie v centre hlavného mesta regiónu - Plaza de España. „Milujem, keď je všetkého veľa, a tam to tak je. Kam som sa pozrela, videla som nové námety aj na ďalších päť kolekcií. Obdivovala som detailné zdobenie, pre Španielov typických ornamentálnych kachličiek. Každý kúsok námestia rozpráva vlastný príbeh o jednom španielskom meste. Pripomenulo mi to motívy tvorby značky Dolce&Gabanna, ktorá je mojou srdcovkou. Sevilla naozaj ponúka neskutočné možnosti pre hry s farbami a vzormi,“ vysvetľuje Dajana, akou studnicou nápadov pre ňu bolo Španielsko. Slnečné, divoké, prezdobené, horúce... A to všetko na dokonalom pozadí geometrie citeľnej na každom rohu. Nová kolekcia je iná. Symetrická, dokonalá... božská - La Divina Iris.

Z Andalúzie sme s našimi kabelkami putovali do modernej Valencie. Naša fotografka Michelle s modelkami vymýšľajú pre Vás vždy čo najoriginálnejšie fotografie. Krásne prostredie tomu tentokrát dokonale nahrávalo.

Jedinečné priestory múzea umenia a vedy preniesli geometriu v architektúre do 21. storočia. Tvorili tak dokonalé pozadie pre fotografie našej nadčasovej mladistvej kolekcie.

Jar patrí mláďatám

Kolekciou Iris Dajana túži prilákať aj mladšiu generáciu. La hermosa Señorita. „Naše kabelky sa páčia rôznym generáciám, ale touto kolekciou som chcela priamo osloviť mladé trendové baby, ktoré si kabelky kupujú v obchodných reťazcoch. Všímam si, čo sa im aktuálne páči a aj im som chcela ponúknuť kvalitné originálne modely v modernom a praktickom prevedení.“ Kokteil sviežich farieb a čisté línie sú však klasikou, v ktorej si každá žena dokáže nájsť zaľúbenie. Túžba po novosti sa pretavila aj do dvoch celkom nových modelov – Sara a Karin, ktoré majú úplne iný tvar.

„Chcela by som, aby v každej kolekcii boli všetky kabelky úplne nové. Aby sme stále prichádzali s ďalšími modelmi, ale to nie je možné,“ vysvetľuje. Vytvoriť nový strih je veľmi dlhý proces pokusov a omylov. „Napriek tomu chcem ľuďom prinášať stále niečo nové, a to nielen výšivkou alebo farbou, ale aj tvarom. Všimla som si, že ženy teraz majú veľmi rady jednoduché tvary. Inšpirovalo ma to, čo teraz nosia, preto som volila čisté línie, nič prekombinované.“

Symetrický rukopis Dajany

Kolekcia Iris je charakteristická zmyselnou hrou farieb a čistých línií. V Dajaninej tvorbe sa roky odráža zmysel pre súmernosť tvarov a citlivosť farebných kombinácií. Perfecta. Inak tomu nebolo ani teraz. „Symetriu vnímam veľmi intenzívne. Vzdala som sa jej jediný raz - pri navrhovaní kolekcie Aurora. Celý život ma pri pohľade na čokoľvek sprevádza pocit, že to musí byť dokonale usporiadané. Mám rada, keď sú veci zrkadlovo otočené, aj doma to tak mám.“ Podobne to má aj s farbami. „Všetko si zoraďujem podľa farieb a medzi odtieňmi vidím aj najmenšie rozdiely. Pre svoje kabelky volím vždy kombinácie, ktoré sa mi páčia, v mojich očiach musia ladiť.“

 „Moje povolanie je robiť pekné veci pre iných ľudí, nie pre seba.“

Predchádzajúca zimná kolekcia bola preto pre ňu obrovskou výzvou. „Artemis bola zatiaľ jediná, pri ktorej som sa odosobnila. Mala to byť všeobecne páčivá kolekcia, preto som zvolila neutrálne farby, lesné zvieratká. Veľmi ma to posunulo ďalej a som na ňu najviac hrdá, lebo je prvá, ktorú som nerobila podľa seba.“ Hoci prevedenie kabeliek novej kolekcie viac odráža osobnosť ich tvorkyne, jednou a nesmierne dôležitou inšpiráciou jej opäť boli ženy samotné. „Moje povolanie je robiť pekné veci pre iných ľudí, nie pre seba,“ uzatvára Dajana. Krásne nové kabelky a doplnky už teraz pre vás chystajú naše šikovné šičky. Celú ponuku kolekcie Iris nájdete tu.

Zverejnené: 25.03.2022

Košík
Vitajte!
Už máš vytvorený účet?
Prihlás sa
User plus

Vytvorte si účet, zbierajte body za nákupy a získajte exkluzívne výhody v ELITE LOYALTY CLUBE

Purple gift
10 bodov za každé minuté 1€
Purple gift
Narodeninová zľava
Purple gift
Prednostný prístup k zľavám
Purple gift
Zámena bodov za výhody