Prečo sme sa rozhodli pomôcť Ukrajine

Ako spoločnosť Dajana Rodriguez si ctíme hodnoty, akými sú sloboda, dôstojnosť, solidarita a láska k blížnemu. Osudy ľudí trpiacich na Ukrajine nám nie sú ľahostajné. Vojne hovoríme rázne NIE a sme radi, že ste v tom s nami.

Rovnako ako vy sme sa aj my vo štvrtok 24.2. 2022 zobudili do celkom nového sveta. Sveta, v ktorom zrazu vojna nie je vzdialený problém, ale bezprostredná hrozba. Celý deň sme nemohli uveriť, že to, čoho sme sa obávali, sa NAOZAJ STALO. „Mala som pocit, že to nie je skutočné, že to tak nemôže byť, že sa mi sníva... to, čo som vždy videla len vo filmoch, som zrazu žila a prepadol ma strach, ako nás to všetkých ovplyvní,“ opísala svoju prvú reakciu na vypuknutie vojny zakladateľka značky Dajana. Pomenovala tak pocity nielen celej spoločnosti, ale aj našej rodnej krajiny, ktorej susedia sa ocitli v priamom ohrození života.

„Najtemnejšie miesta v pekle sú vyhradené tým, čo v čase morálnej krízy zaujímajú neutrálny postoj.“ Dante Alighieri

Spolu s celým Slovenskom sa aj my obávame, čo prinesú najbližšie dni a aký dopad bude mať konflikt na Ukrajine na nás všetkých. Nedokážeme však odvrátiť náš zrak od utrpenia nevinných. Začali sme preto hľadať cestu, ako im pomôcť.

logo_dark.png

Ako spoločnosť vyrábajúca kabelky sme sa rozhodli urobiť to tak, ako najlepšie vieme. V piatok ráno bolo rozhodnuté – namiesto jarnej kolekcie sme všetci našu pozornosť sústredili na jedinú výzvu: Vyrobiť čo najskôr produkty, kúpou ktorých naši zákazníci prispejú ľuďom zasiahnutým vojnou. Dajana za jeden deň navrhla model kabelky Lia a kľúčenku v tvare srdca vo farbách ukrajinskej vlajky. Pri navrhovaní prenádhernej výšivky sa inšpirovala ich ľudovými motívmi.

Ctíme si slobodu a kultúru našich susedov

Lebo národ, to nie sú len mestá, budovy a majetky, ktoré práve teraz ničia tanky a bomby. Národ, to je história, tradície a hodnoty, ktoré tvoria ľudia. A naša snaha je odrazom túžby prispieť k tomu, aby duša Ukrajincov ako národa nebola nikdy zlomená touto nezmyselnou hrozbou.

UKRAJINA - LIA (z boku).jpg

Na váhanie nebol čas. Sami sme si nevedeli predstaviť, ako to zvládneme, ale inú možnosť sme si nepripúšťali. Kým Dajana navrhovala, programátori programovali, šičky šili, fotografka fotila, marketéri dohadovali spolupráce... až sa v priebehu jedného dňa zrodil projekt Daruj srdce Ukrajine.

Spolu dokážeme veľké veci

Len za prvé dva dni sa vyzbieralo viac ako 35 000 €, ktoré budú použité na kúpu jedla, oblečenia, hygienických potrieb, liekov a ďalších nevyhnutých vecí pre ľudí zasiahnutých vojnou. Na spoluprácu sme prizvali nezávislú platformu donio.sk, ktorá zverejnila dobročinnú výzvu #Kto pomôže Ukrajine a prerozdeľuje peniaze tam, kam aktuálne najviac treba. Z kúpy kľúčenky v hodnote 15 eur pôjde na pomoc každé jedno euro. Ak si objednáte kabelku za 150 eur, venujete 100 eur. Zvyšných 50 použijeme na pokrytie aspoň čiastočných nákladov.

UKRAJINA - KĽÚČENKA SRDCE.jpg

Ďalšie peniaze na výrobu sme ušetrili napríklad tým, že sme okamžite vypli platenú reklamu na internete a priestor prenechali spravodajstvu. Zomkli sme sa ako jeden tím a dokázali veľkú vec. To isté si v tejto situácii želáme aj pre celý svet...

Vojna nie je cesta

Jediné, po čom momentálne túžime najviac je, aby sme sa všetci vrátili do reality spred niekoľkých dní, keď nás trápili len bežné každodenné problémy. V mene nás všetkých to povedala Dajana: „Želám si, aby zvíťazilo dobro. Aby pohľad na utrpenie bezbranných ľudí, to všetko zastavil. Každý vie, že žiadna vojna nikdy neskončila tak, že by obidve strany boli spokojné. Skončí sa to len smrťou, chudobou, hladom a zničením majetkov, miest a ľudí... a zase sa z toho budú spamätávať generácie. K ničomu to nevedie. Každý vie, že ten kto vojnu rozpúta, ju aj tak nevyhrá. Vojna nie je cesta.“

DSU-Social_Media-1080x1080.jpg

Hoci si uvedomujeme, že naša pomoc je len kvapkou v mori a nerieši celú situáciu, každý by mal dnes prispieť svojou troškou k zmierneniu následkov vojny na bežných ľudí. „Vieme robiť kabelky, a ak dokážeme touto činnosťou aspoň trošku pomôcť, tak to urobíme a myslím si, že by mal tak rozmýšľať každý. Všetci niečo vieme, tak nájdime cestu, ako to využiť tak, aby sme situáciu aspoň trošku zlepšili,“ uzatvára.

20220225_183002 (1) (1).jpg

Taký je príbeh kolekcie Daruj srdce Ukrajine, ktorá nesie veľmi smutný podtón. Na druhej strane je však zhmotnením ženskej súdržnosti. Žiadny iný módny doplnok nie je pre ženu taký typický ako kabelka. Noste s hrdosťou našu novú Liu, alebo si na svoju obľúbenú kabelku pripnite kľúčenku v tvare srdca. Vyjadríte tak solidaritu a súcit ženám, ktoré vo svojej rodnej krajine zanechávajú svojich mužov a samé či s deťmi utekajú k svojim susedom nájsť útočisko, útechu a pomoc. Tým, ktoré počas prechádzky s deťmi odkladajú na zem svoje kabelky a učia sa strieľať z pušiek... Nech v nás nájdu dobré susedy a v duši MIER.

Zverejnené: 27.02.2022

Košík
Vitajte!
Už máš vytvorený účet?
Prihlás sa
User plus

Vytvorte si účet, zbierajte body za nákupy a získajte exkluzívne výhody v ELITE LOYALTY CLUBE

Purple gift
10 bodov za každé minuté 1€
Purple gift
Narodeninová zľava
Purple gift
Prednostný prístup k zľavám
Purple gift
Zámena bodov za výhody