Spolu sme dokázali niečo veľké. Ďakujeme.

Projekt Daruj srdce Ukrajine pomohol vďaka vám ženám a deťom z Ukrajiny. Toto sú ich príbehy.

Zdá sa nám to ako včera, keď sme v pochmúrnej atmosfére sedeli celá firma na porade o tom, či tento projekt vôbec vznikne. Na konci dňa bola hotová prvá kabelka Lia a kľúčenka v tvare srdca - obe vo farbách vlajky a s ľudovou výšivkou národa, ktorý sa cez noc ocitol vo vojne.

Kľúčenky Daruj srdce Ukrajine a kabelka v procese výroby.

Vianoce sú čas, kedy si pripomíname dôležitosť všetkého, čo často považujeme za samozrejmosť - byť zdraví a mať pri sebe blízkych a priateľov. Mnohé ženy, ktoré ešte minulý rok, rovnako ako my teraz, prežívali pokojné sviatky v kruhu rodiny, piekli a chystali sviatočné jedlá, sú dnes v cudzej krajine odkázané na pomoc iných. Hoci už každý deň neplnia stránky novín, vďaka vašej podpore sme im počas celého roka mohli ukázať, že na ich osudoch záleží.

20220225_183002 (1) (1).jpg

Dajana s kabelkou Lia Daruj srdce Ukrajine.

Mnohé z nich sa stihli postaviť na vlastné nohy, ako napríklad Oli, ktorej sme trochu poslovenštili meno. „Olha pochádza z Kyjeva a nikdy doteraz nebola v zahraničí... Všetko, čo má, musela nechať v krajine, odkiaľ pochádza a na Slovensko prišla len tak s jedným kufrom a fotoaparátom, ktorý ju doteraz živil...“ Týmito slovami sa začínal text na internete o 30-ročnej žene, ktorá je už niekoľko mesiacov našou kolegyňou, neďaleko práce má v podnájme garsónku a bez problémov sa dohovorí po slovensky. Blízki za ňou prísť nemôžu a hoci jej domov chýba, musela začať svoj "nový život". Rovnaký príbeh dnes prežívajú tisícky žien z Ukrajiny, len v rôznych odtieňoch. Manželky nechali doma manželov a s deťmi ušli do cudzej krajiny. Ako 40-ročná mamička Táňa, ktorá na Slovensko prišla so svojimi dvomi synmi (16 a 10 rokov) druhý deň po začiatku vojny s dvomi igelitkami.

Vova, Táňa a Saša prišli z Ukrajiny na Slovensko.

Bola jednou z prvých, ktorým sme cez výzvu na dobročinnej platforme donio.sk venovali peniaze od vás.  Do dnešného dňa sme z vyzbieraných 70 000 € rozdali viac ako polovicu. Prečítajte si správy od tých, ktorým pomohli.

Východ stále v pohotovosti

V pilotnom blogu sme vás informovali, že prvých 5000 € z transparentného účtu sme zaslali na východ Slovenska, kde bola pomoc potrebná hneď. Doteraz sme v kontakte s Tatianou, ktorá spolu s ostatnými srdečnými Slovákmi od prvej chvíle pomáha ľuďom, ktorí utiekli zo svojej krajiny a zatiaľ nemajú kam ísť. Pomáhali im zabezpečiť to najdôležitejšie - bezpečný nocľah a jedlo. A robia to doteraz. Mamičky pracujú, deti chodia do škôlok, škôl... Po  útokoch v posledných dňoch ani neplánujú ísť domov... Ako sa zvýšili ceny energií, potravín, je to o to náročnejšie aj pre nás... snažíme sa im pomôcť, ako vieme, ale vojna už trvá dlho a sú z toho v smútku, začínajú si sporiť, niektoré hovoria, že sa už nikdy nevrátia domov, aj keď sú hrdé Ukrajinky,“ napísala nám pred pár týždňami - predtým, ako sme im poslali ďalšie peniaze.

Deti z Ukrajiny pri hraní na ubytovni.

Takáto fotografia nám prišla z východu.

Podobná situácia je aj v Inovci, kde sa kňaz Pavol Novák spolu s manželkou stará o Ukrajincov ubytovaných v priestoroch určených na školu v prírode. Tie neboli prispôsobené pre každodenný život toľkých ľudí, tak sme im poslali peniaze na bežné vybavenie - rúru na pečenie, toalety, príbory, žiarovky, či náradie na úpravu okolia, aby sa deti mali kde hrať. Peniaze sa im zišli aj na zabezpečenie jedla.

Aj týmto rodinám sme spoločne pomohli mať sa na Slovensku o trošku lepšie.

Pán Novák opisuje ľudí ako veľmi skromných a vďačných za každú pomoc. Mnohí k nemu prišli len s pár hrivnami. Hoci on je ten, kto poskytuje každodennú praktickú pomoc, pri komunikácii nikdy nezabudne na slovo ďakujem. „Sme Vám veľmi vďační za finančnú podporu a pomoc, ktorú ste nám preukázali. Nech Vám to Pán Boh v zdraví vynahradí stonásobne,“ poslal nám, a teda aj vám, vďaka ktorým sme aj týmto ľuďom mohli aspoň trošku uľahčiť ich náročné dni. Aj pre vás natočili toto video.

Blízka pomoc

Aj my sme chceli pomôcť ľuďom, ktorí sa usídlili v našom okolí, preto sme zatiaľ najväčšiu časť prostriedkov venovali ľuďom, ktorí našli svoj dočasný domov v neďalekej chatovej oblasti. Spočiatku tam bolo asi 40 ľudí, z ktorých každý má svoj príbeh. Toto strašné obdobie som chcela prečkať tak, aby boli deti v pokoji a nepočúvali explózie a sirény, hovorí Olena, ktorá prišla na Slovensko z Odessy so svojimi dvomi deťmi, švagrinou a jej deťmi počas evakuácie organizovanej ukrajinskými železnicami. Na hranici sme stáli 9 hodín. Bolo veľmi chladno, deti spali v obchode. Zobrali sme si so sebou len teplé oblečenie, vôbec sme nečakali, že tu zostaneme do leta. Sme preto veľmi vďační za to, že ste nám venovali peniaze na oblečenie, ale aj na jedlo či lekárske ošetrenie.“ Keď sme sa osobne stretli s jej a ďalšími deťmi, rozhodli sme sa im pomáhať aj osobnejšie.

Dajana na fotografii so svojím synčekom, Olenou a jej rodinou.

Olenine deti sa doma venovali karate, preto sme ich prihlásili do tunajšieho klubu. Do svojho dočasného domova si už priniesli prvé trofeje, no jedného dňa ich Olena zbalila a spoločne sa vrátili do Odessy za manželom, ktorý im tak veľmi chýbal. Olena priznáva, že život tam teraz nie je jednoduchý. Vojna vplýva na všetky oblasti života a v zasiahnutých oblastiach mnohí ľudia nemôžu normálne pracovať. Olenin manžel je inštalatér, a keďže veľa ľudí odišlo a tí, čo zostali, musia šetriť elektrinu, práce má omnoho menej. Napriek tomu zostávajú spolu vo svojej rodnej krajine. „Musíme ďalej žiť a robiť to, čo milujeme,“ hovorí s odhodlaním.

Aspoň na chvíľu opäť deťmi

Vďaka peniazom, ktoré ste nám poslali, sme mohli nachvíľu pripomenúť krásy detstva ďalším deťom. Podporili sme výzvy na platforme donio.sk a poslali peniaze pre ukrajinské deti v slovenských škôlkach. Toto nám napísali zo škôlky v Prievidzi: „Aj vďaka vášmu daru sme nakúpili pre deti hygienické potreby a tiež hudobné nástroje. Z materiálnych darov deti naposledy potešila kolobežka a odrážadlo.“

Aj vďaka vašej pomoci majú deti z Ukrajiny v našich škôlkach všetko, čo potrebujú.

Vrúcnu reakciu sme dostali aj od pána Jaroňa zodpovedného za "hniezdočko" v Rusovciach: „Vyrazila mi dych čiastka, ktorá sa objavila na našej výzve. Ako zakladateľ výzvy na donio.sk som si vypýtal zoznam darcov, ktorí nám prispeli na chod hniezdočka pre ukrajinské deti predškolského veku v Rusovciach. Je to neuveriteľne štedrý dar, ktorý ste nám zaslali. Sme vám veľmi, veľmi vďační. Prosím, prijmite našu srdečnú vďaku.“ Zostali sme v kontakte, a tak sme sa neskôr dozvedeli, že aj vďaka nášmu spoločnému daru sa detičky majú dodnes kde v bezpečí stretávať, hrať, oddychovať a zbierať nové zážitky a majú trikrát denne domáce jedlo. Zároveň mohli bezodplatne pomáhať maminkám, kým si nájdu prácu (väčšine sa to podarilo do troch mesiacov) „Všetko toto sú veľké veci,“ podotkol a my môžeme len súhlasiť.

Balíčky zakúpené z darovaných peňazí spríjemnili škôlkarom aj Deň detí.

Ženám a deťom z Ukrajiny sa rozhodlo pomáhať aj prievidzské občianske združenie Berkat, ktorému sa podarilo pre ne zorganizovať tábor, na ktorý sme prispeli. Rovnako pomáhajú maminám postaviť sa na vlastné nohy pomocou kurzov slovenčiny, ktoré sme podporili. Jazyková škola, ktorá ich realizuje, napísala: „Doktorky, interiérové dizajnérky, zdravotné sestry, právničky… ženy. Všetky majú niečo spoločné. Odvahu začať nový život a zaistiť bezpečie pre svoju rodinu. Aj my chceme tieto odvážne ženy podporiť a preto v našej jazykovej škole organizujeme kurzy slovenského jazyka,“ napísali nám. Darí sa im to aj vďaka vám, ktorí ste si zakúpili produkt Daruj srdce Ukrajine.

Ženy z Ukrajiny pri výučbe slovenčiny.

Vedia, kde treba pomôcť

Do tohto projektu sme od začiatku išli s tým, že chceme vedieť, kde konkrétne peniaze od vás pomôžu. Svoju dôveru sme zverili dobrovoľníkom, ktorí zabezpečujú tak potrebnú praktickú pomoc, o ktorej mnohokrát nemáme ani tušenia. Organizáciu Berkat sme podporili aj cez výzvu 20 000 litrov pitnej vody pre ľudí na Ukrajine. Projekt „voda“ bol úspešne ukončený, zakúpili sme vyšší počet litrov vody, ako sme uvažovali na začiatku výzvy,“ napísali nám. Táto výzva prebiehala na už spomínanej platforme donio, kde sme podporili niekoľko ďalších. Prvá bola Kto pomôže Ukrajine, vďaka čomu peniaze od vás pomohli poskytnúť zdravotnú starostlivosť, materiálnu pomoc a sociálne, psychologické i právne poradenstvo a zabezpečiť prístup k vzdelaniu, bývaniu, práci a iným ľudským potrebám tým, ktorí to potrebujú. Všetci vieme, aká náročná situácia nastala s príchodom zimy nielen u nás, ale najmä na Ukrajine. Pomocou výzvy Pomôžme prekonať zimu na Ukrajine sme pomohli zabezpečiť generátory tepla do škôl, detských domovov, bytoviek i pre vojakov. Podporili sme aj nákup naftových ohrievačov, ktoré zabezpečila občianska iniciatíva Liptov pre Ukrajinu. Veľkú službu dokážu urobiť aj malé drobnosti, ktoré sú však také potrebné. Preto sme sa v tomto zimnom období spojili s firmou BEPON. Tá Ukrajincom v azylových centrách na východe venovala ponožky. 

Ľudia v azylovom centre pri preberaní ponožiek.

Ľudia, ktorí nie vlastnou vinou prišli takmer o všetko, sú vďační za každú maličkosť. 

Tesne pred Vianocami nás oslovila partia dobrovoľníkov z Dolného Kubína, ktorá v spolupráci s Dobrovoľným hasičským zborom v Prešove zabezpečuje už od začiatku konfliktu humitárnu pomoc na Ukrajine. Pomáha im reportér Tomáš Forro, ktorý sa pohybuje vo vojnových zónach a informuje o konkrétnych veciach, ktoré treba zabezpečiť. Takíto ľudia si zaslúžia nielen podporu ich aktivít, ale najmä úprimný obdiv.



Takto sme spoločne dokázali pomôcť

Čo sme pomohli zabezpečiť na východe?

  • Stredná odborná škola Sobrance: prvotnú stravu pre mamičky s deťmi, ktoré prekročili hranicu, nocľah v miestnej telocvični a ubytovni, spotrebiče, kuchynský riad, jedlo, hygienické potreby, učebné pomôcky a aktovky, vianočné darčeky pre deti
  • Pravoslávna cirkev v Inovciach: jedlo, rúru na pečenie, toalety, príbory, žiarovky, náradie na úpravu okolia

Čo sme pomohli zabezpečiť v našom okolí?

  • Chata vo Veľkých Uherciach: jedlo, oblečenie, hračky, pomoc s hľadaním práce

Čo sme pomohli zabezpečiť ženám a deťom?

  • Škôlka v Prievidzi: hygienické potreby, hudobné nástroje, hračky, aktivity na Deň detí
  • Hniezdočko v Bratislave: stravu, mzdy zamestnancom, nájom priestorov
  • V spolupráci so združením Berkat: tábor pre deti, kurzy slovenčiny, mikulášsky program pre deti

Aké dobrovoľnícke výzvy sme ešte podporili?

  • Kto pomôže Ukrajine: zdravotná starostlivosť, materiálna pomoc a sociálne, psychologické i právne poradenstvo, zabezpečenie prístupu k vzdelaniu, bývaniu, práci 
  • Táňa, Vova a Saša z Ukrajiny začínajú nový život na Slovensku: peniaze na rozbeh“  pre mamičku s deťmi
  • Ponožky pre azylový dom: v spolupráci s ministerstvom vnútra a spoločnosťou Bepon

Čo sme pomohli zabezpečiť na Ukrajine?

  • Prostredníctvom výziev na donio.sk: vodu, generátory tepla, ohrievače
  • Prostredníctvom zbierky Dobrovoľného hasičského zboru v Prešove a dobrovoľníkov z Dolného Kubína: spacáky, sviečky a zápalky, zimné oblečenie a obuv, plienky pre deti a seniorov, hygienické pomôcky, potravinové dávky, lieky a obväzy


Rozdali sme viac ako 40 000 €

A stále je kde pomôcť. Práve na Vianoce si často uvedomujeme, že viac ako veľké dary poteší niekedy obyčajný prejav ľudskosti, ktorý sa často skrýva v maličkostiach. Nech Vás zahreje pri srdci pocit, že niekde na Slovensku dostalo aj vďaka Vám niekoľko detí darček od Mikuláša a mali krajšie Vianoce. Nie také, aké by mali na Ukrajine, keby bolo všetko inak, ale aj pocit domova sa dá aspoň nachvíľku darovať. Občas na to stačí len ukázať spolupatričnosť. Aj za to v mene všetkých ľudí, ktorí nachvíľu stratili pevnú pôdu pod nohami, ďakujeme vám, ktoré nosíte kabelku a kľúčenku s ich národnými motívmi.

Spolu sme dokázali niečo veľké. ĎAKUJEME.

Zverejnené: 22.12.2022

Prečítajte si tiež

Rok, kedy sme prestali byť “firmou, ktorá predáva len kabelky”

Zariskovali sme? Áno. Napriek tomu vieme, že 5 zmien, ktoré sme ako firma podstúpili, patrí k najväčším highlightom nášh... Čítať viacej

Rok 2022: Jedno veľké dobrodružstvo

Nové projekty, kolekcie, priestory aj fotenia na netradičných miestach - rok plný dvojok nám priniesol veľa zážitkov a s... Čítať viacej

Tipy na vianočné darčeky od Dajany

Nová kabelka je vždy dobrý nápad! Poradím Vám s výberom tej správnej. Čítať viacej

Košík
Vitajte!
Už máš vytvorený účet?
Prihlás sa
User plus

Vytvorte si účet, zbierajte body za nákupy a získajte exkluzívne výhody v ELITE LOYALTY CLUBE

Purple gift
10 bodov za každé minuté 1€
Purple gift
Narodeninová zľava
Purple gift
Prednostný prístup k zľavám
Purple gift
Zámena bodov za výhody