Kolekcia Daruj srdce Ukrajine pomáha deťom

S podporou našich zákazníkov sa nám darí meniť k lepšiemu príbehy ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny. Prečítajte si, kde už pomohli peniaze z predaja špeciálnej kolekcie.

V predchádzajúcom blogu sme Vás informovali o tom, komu sme darovali prvých 10 000 €. Dôvod, prečo sme peniaze od Vás neposlali jednej veľkej organizácii je, že chceme vedieť, kde presne skončia. Polovicu sme poslali fundraisingovej platforme donio, ktorá prerozdeľuje peniaze mnohým mimovládnym a neziskovým organizáciám. Druhá polovica putovala priamo na východ Slovenska, kde bolo tesne po vypuknutí vojny potrebné zabezpečiť ľuďom ubytovanie a stravu.

Deti majú právo na detstvo

Čím dlhšie konflikt trvá, tým viac ľudí sa presunulo do vzdialenejších slovenských miest, aj k nám do Partizánskeho. Keďže chceme pomáhať čo najadresnejšie, zatiaľ najväčšiu časť peňazí, 6000 €, sme darovali na zabezpečenie potravín, oblečenia a iných potrieb Ukrajincom, ktorí momentálne bývajú v neďalekej chatovej oblasti pri priehrade. Dokopy je tam asi 40 ľudí, z ktorých každý má svoj príbeh. ,,Toto strašné obdobie som chcela prečkať tak, aby boli deti v pokoji a nepočúvali explózie a sirény." hovorí Olena, ktorá prišla na Slovensko z Odessy so svojimi dvomi deťmi, švagrinou a jej deťmi počas evakuácie organizovanej ukrajinskými železnicami. ,,Na hranici sme stáli 9 hodín. Bolo veľmi chladno, deti spali v obchode. Zobrali sme si so sebou len teplé oblečenie, vôbec sme nečakali, že tu zostaneme do leta. Sme preto veľmi vďační za to, že ste nám venovali peniaze na oblečenie, ale aj na jedlo či lekárske ošetrenie."

Okrem materiálnej pomoci, ktorú sme vyzbierali spolu s Vami, sa im snažíme pomôcť aj začleniť sa späť do života. 17-ročného Vlada sme prijali do nášho tímu a pomáha nám s projektom Daruj srdce Ukrajine. S hľadaním práce sa snažíme pomáhať aj ostatným obyvateľom. V chatách momentálne býva 12 detí, najmladšie nemá ani rok. Niektoré zo starších detí nastúpili už aj do tunajších škôl a začínajú veľmi dobre rozprávať po slovensky. Pre deti je zvlášť dôležité, aby vo voľných chvíľach mali aktivity, pri ktorých zabudnú na nepekné situácie, ktoré by vôbec nemali zažívať.

Kým bol Olenin syn, 11-ročný Roma, ešte na Ukrajine, pravidelne so svojou malou sestrou chodili na karate. Doma má viac ako 100 medailí z domácich i medzinárodných súťaží. Sme radi, že ich oboch  miestny klub oboch zobral pod svoje krídla. Do svojho dočasného domova si už priniesli prvé trofeje zo slovenských súťaží. Veríme, že aj ostatným deťom sa nám postupne podarí pomôcť s tým, aby sa mohli aspoň čiastočne vrátiť do svojho detského sveta. 

Pekný pozdrav nám prišiel aj z občianskeho združenia, ktorému sme poslali peniaze pre škôlkarov v Prividzi. „Aj vďaka vášmu daru sme nakúpili pre deti hygienické potreby a tiež hudobné nástroje. Z materiálnych darov deti naposledy potešila kolobežka a odrážadlo... V pomoci pokračujeme a rozmýšľame nad ďalšími potrebami... Dnes škôlku navštevuje už 26 detí - pričom niektoré rodiny sa už vrátili domov na Ukrajinu a ďalšie prišli." V spolupráci s donio.sk sme im poslali 1000 € a rovnaká suma išla aj škôlkarom do bratislavskej Dúbravky.

Balíčky zakúpené z darovaných peňazí spríjemnili škôlkarom aj Deň detí.

Stále pomáhame aj na východe

Sumu 3000 € sme poslali na účet pravoslávnej cirkvi v Inovci. V kontakte sme boli s kňazom, pánom Pavlom Novákom, ktorý sa spolu s manželkou stará o Ukrajincov ubytovaných v priestoroch určených na školy v prírode. Tie však nie sú prispôsobené pre každodenný život toľkých ľudí. Budova je stará, nie všetko zariadenie bolo funkčné a kompletné. Z darovaných peňazí už zakúpili rúru na pečenie, toalety, príbory, žiarovky, či náradie na úpravu okolia, aby sa deti mali kde hrať. Peniaze sa im zídu aj na zabezpečenie jedla. Pán Novák opisuje ľudí ako veľmi skromných a vďačných za každú pomoc. Mnohí k nemu prišli len s pár hrivnami.

Nezvykneme si

Čím dlhšie vojna na Ukrajine trvá, tým rezistentnejší sme voči informáciám prichádzajúcich od našich susedov. Je prirodzené, že v rámci zachovania duševného zdravia musíme pokračovať vo svojich životoch, ale zároveň je dôležité neustále dávať verejne najavo náš odpor a bojovať proti ruskej propagande na Slovenku. Preto sme sa rozhodli poslať 1000 € organizácii Mier Ukrajine. Na nezávislej crowdfoundingovej platforme donio zverejnili výzvu s cieľom vyzbierať peniaze na organizovanie protestov a aktivity, vďaka ktorým sa darí vyhostiť z našej krajiny ruských špiónov.

Každý príbeh je dôležitý

Sumou 500 € sme podporili aj ďalšiu výzvu na donio.sk s názvom Táňa, Vova a Saša z Ukrajiny začínajú nový život na Slovensku. 40-ročná mamička ušla so svojimi dvomi synmi (16 a 10 rokov) druhý deň po začiatku vojny s dvomi igelitkami. V Bratislave už začala pracovať ako upratovačka, no na zabezpečenie ubytovania, jedla, bežných potrieb a kurzu slovenčiny, ktorý by jej umožnil zamestnať sa kvalifikovanejšie, jej stále chýbajú peniaze.

Dokopy sme tak zatiaľ z vyzbieranej sumy rozdali 22 500 €. O ďalšej pomoci Vás budeme informovať už čoskoro.

Zverejnené: 24.06.2022

Prečítajte si tiež

Rok, kedy sme prestali byť “firmou, ktorá predáva len kabelky”

Zariskovali sme? Áno. Napriek tomu vieme, že 5 zmien, ktoré sme ako firma podstúpili, patrí k najväčším highlightom nášh... Čítať viacej

Rok 2022: Jedno veľké dobrodružstvo

Nové projekty, kolekcie, priestory aj fotenia na netradičných miestach - rok plný dvojok nám priniesol veľa zážitkov a s... Čítať viacej

Spolu sme dokázali niečo veľké. Ďakujeme.

Projekt Daruj srdce Ukrajine pomohol vďaka vám ženám a deťom z Ukrajiny. Toto sú ich príbehy. Čítať viacej

Košík
Vitajte!
Už máš vytvorený účet?
Prihlás sa
User plus

Vytvorte si účet, zbierajte body za nákupy a získajte exkluzívne výhody v ELITE LOYALTY CLUBE

Purple gift
10 bodov za každé minuté 1€
Purple gift
Narodeninová zľava
Purple gift
Prednostný prístup k zľavám
Purple gift
Zámena bodov za výhody